Engine Warms up and wont stay running

tedurocher
New poster
Posts: 6
Joined: Mon Jul 30, 2018 12:20 pm

Engine Warms up and wont stay running

Postby tedurocher » Sun Aug 04, 2019 3:45 pm

Hi all,
I'm going crazy and hope you all can help.

I have a 1985 32 Bridge sedan with 235HP 318's. The guys I bought the boat from years ago replaced the distributors so I have no points or ballast resistor.

I've having an issue with the engines warning up and then shutting off. I eventually linked that to having the wrong coils, external vs internal restitance.

The problem I am having now is my starboard engine will run for about 20 minutes and shut off.

I suspected moisture in the distributor cap and have been pulling the cap as soon as it stalls and spraying WD40. I can restart the engine 2 or 3 times like this but the engine will only run for a minute or two before shutting back down. After the 2nd or 3rd time I have to wait between 10 and 20 minutes before it will restart and it will only run for about a minute or so. If I let the engine completely cool down it will start and run for 10 to 20 minutes before shutting off again.

Ideas? Thoughts?

thanks,
Todd :)

tedurocher
New poster
Posts: 6
Joined: Mon Jul 30, 2018 12:20 pm

Re: Engine Warms up and wont stay running

Postby tedurocher » Sun Aug 04, 2019 3:55 pm

more details

here are the numbers on the tag on the side of my distributor

Chrysler 2444986
I BM4109AS 103

User avatar
Tuggle
Aluminum Star
Posts: 131
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:42 am

Re: Engine Warms up and wont stay running

Postby Tuggle » Sun Aug 04, 2019 4:29 pm

Have you checked your fuel filters?
"Deplorable", 1975 32' Express, Twin 318's, Raw Water Cooled, Lake Lanier, Ga.

tedurocher
New poster
Posts: 6
Joined: Mon Jul 30, 2018 12:20 pm

Re: Engine Warms up and wont stay running

Postby tedurocher » Sun Aug 04, 2019 5:37 pm

Tuggle wrote:Have you checked your fuel filters?


no I havent but I will.

User avatar
Busia
Royal Aluminum Star
Posts: 295
Joined: Tue Jul 15, 2014 12:21 am

Re: Engine Warms up and wont stay running

Postby Busia » Sun Aug 04, 2019 8:03 pm

Check your fuel and spark. Remove the flame arrestor and pump the throttle. Does the accelerator pump squirt gas? Try it before you start it to see how it works. Try your spark. Remove the coil wire from the center of the distributor and place it 1/4 inch from the block or some grounded metal part. Crank it over and you should see big sparks. Do you have tach or sync wires to the coil? Take them off, you don't need them and you don't want a bad gauge to trick you. My guess is you lose ignition. If you don't get a spark the next thing to check is do you have the proper voltage to the coil. Good luck.
BUSIA
located in Ketchikan, Alaska. Gods country
32 foot Marinette express. (no fly bridge)
twin 350 Crusader (Chev 350) engines
1:1 Borg Warner velvet drive transmissions
Closed cooling (antifreeze in the engine)
Proud to be retired IBEW

Fastjeff
Site Admin
Posts: 1150
Joined: Sat Jul 12, 2014 5:06 am
Location: Rock Halll, MD
Contact:

Re: Engine Warms up and wont stay running

Postby Fastjeff » Mon Aug 05, 2019 6:01 am

That's the ticket! You should have a nice BLUE (not orange) spark that jumps at least 3/8 inch. If you don't, put a voltmeter on the '+' terminal of the coil (ignition ON) and see what voltage is there.

Jeff
"We live at the bottom of an ocean of air, not at the top." General Marvage Slatington

tedurocher
New poster
Posts: 6
Joined: Mon Jul 30, 2018 12:20 pm

Re: Engine Warms up and wont stay running

Postby tedurocher » Mon Aug 05, 2019 6:22 am

thank you all for the good suggestions.

coil is new, it could still be bad though right?

I can pump fuel, including tried using starting fluid with no restart until it sits fir 10 to 20 minutes.

it's like something happens when the engine warms up that is killing the spark. Once it cools down a bit it will fire right up and run for a short time and studder and then stall

User avatar
bcassedy
Royal Aluminum Star
Posts: 359
Joined: Sun Jul 13, 2014 10:05 am
Location: Aurora, In.
Contact:

Re: Engine Warms up and wont stay running

Postby bcassedy » Mon Aug 05, 2019 7:46 am

Not being a "gearhead" but more of a shade tree mechanic, I wanted to ask... (and if the fact that Todd said POs replaced the distributor may make this a silly question.....) ... I had a somewhat similar instance occur on first the port engine and then a couple of years later on the startboard (run a while then die and not start until "something" had time to cool down....)...

Could there be a problem with the ECM (electronic control module)? I was advised by a true mechanic to replace that and it cured the issue on the port engine. When the same problem occurred on the starboard engine happened, I replaced its ECM and issue was resolved.

Bill
Bill & Sharon Cassedy
"Sunset Seeker"
'88 32' Sedan Bridge
Located in Aurora, In.
Twin 318cu in Chrysler
1.5:1 Velvet drive trannies
Fresh water only

tedurocher
New poster
Posts: 6
Joined: Mon Jul 30, 2018 12:20 pm

Re: Engine Warms up and wont stay running

Postby tedurocher » Mon Aug 05, 2019 9:45 am

in regard to the ECM . . . . what does it look like?

my boat is a 1985, would it be like an electronics module inside the distributor?

jralbert
Site Admin
Posts: 647
Joined: Fri Jul 11, 2014 9:15 pm

Re: Engine Warms up and wont stay running

Postby jralbert » Mon Aug 05, 2019 1:04 pm

Another non-gear-head response based on observations here over a long time: This seems heat related. Something heating up and failing. What's likely culprit? Is vapor lock an issue?
-joel-
former owner 1988 '32 FB Sedan
Chesapeake Bay
twin 318 / 240 hp
Potomac MD